zaterdag 15 november 2014

3. Bezoek technische school VTI Sint- Laurentius

3.1 VTI Sint- Laurentius

Ons bezoek startte bij Paul Lauwereins, de veiligheidscoördinator van de school. We lichten hem eerst in welke richting we zouden gaan met onze machine, daarna nam hij ons mee voor een rondleiding in de school om de bruikbare afdelingen te tonen.






3.2 Bezoek aan de afdelingen van de school
      
3.2.1 Houtafdeling

De eerste afdeling die we bezochten was de houtafdeling, waar ze beschikken over twee werkplaatsen, één voor het monteren en één die voorzien is van machines. De werkplaats voor het monteren is  bv. om alle onderdelen van een kast aan elkaar te bevestigen en de werkplaats met machines bevatten onder andere een boor, paneelzaag, draaibank, schaven, schuurbanden, kantenlijmer, slotenzetter en een grote CNC- frees.






3.2.2 Metaalafdeling (1)

Daarna gingen we een kijkje nemen in een eerste metaalafdeling van de school. In deze afdeling heeft men meerdere CNC- frezen voor precisiewerk maar ook boren, een vlakslijper en draaibanken. Hier maakt men verschillende zaken zoals bijvoorbeeld mini- sterlingmotoren.  De stukken worden getekend in Inventor, Google Sketch- Up of Solid works en daarna worden er daarvan technische tekeningen gemaakt. Hier komen vooral het 5 de en 6 de middelbaar.

Computerklas, hier worden de
stukken getekend en technische
plannen van gemaakt.










3.2.3. Elektriciteitsafdeling


Een volgende afdeling die we bezochten was de elektriciteitsafdeling, waar ze vooral bezig zijn met aandrijving, elektronica en besturing. 





3.2.4 Schilders- en decoratieafdeling

Een volgende afdeling die we bezochten was de schilders- en decoratieafdeling waar ze alle kneepjes leren van het vak om schilder te worden.  Hier werken ze met synthetische verven, olieverven en natuur verven. Ze  leren er niet enkel grote oppervlaktes schilderen maar ook decoratietechnieken zowel de nieuwe als oude technieken. Zoals bijvoorbeeld hout- en marmerimitaties of behangpatronen, maar ook airbrushen en patronen zetten komen hier soms aan bod. Verder worden er ook diverse technieken aangeleerd zoals kaleien bijvoorbeeld. 






3.2.5 Metaalafdeling (2)

Daarna gingen we naar een 2de metaalafdeling in een ander gebouw van de school. Waar ze zowel technische tekeningen maken met de hand als Auto CAD tekeningen. Hier worden platen geknipt, profielen gemaakt, werken ze met CNC en word er ook gelast.





3.3 Besluit

Na het bezoek van deze afdelingen zou Paul Lauwereins het liefst hebben dat we vooral gebruik maken van de hout-, metaal- en schilders-en decoratieafdeling om onze My machine robot te realiseren, in ons geval de Leraarrobot. Van de elektriciteitsafdeling mogen we ook gebruik maken maar het minst van alle afdelingen aangezien het VTI deze het minst interessant vindt. Ook deelde Paul Lauwereins nog mee dat we niet kunnen rekenen op het 6de en 7de jaar doordat deze bezig zijn met hun eindproeven. 

Als laatste nog willen we het VTI Sint-Laurentius bedanken voor deze interessante rondleiding!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten